İyi bir bağışıklık sistemi, beslenmemiz ile yakından
ilişkilidir. Özelikle gebeler, bebekler ve küçük çocuklar için protein-enerji
alımındaki ve mikro besin öğeleri alımındaki yetersizlik
(malnutrisyon) hastalıklar hatta ölüm için ciddi bir risk faktörü
olabilmektedir.
Örneğin kısıtlı protein alımı, düşük bağışıklık sistemi ile
çok yakından ilişkilidir. Diyetteki vitamin ve mineral alım seviyeleri de
bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.
Bağışıklık sisteminin etkin bir biçimde çalışması için gerekli olduğu kanıtlanan besin öğeleri arasında esansiyel aminoasitler (protein yapı taşları), esansiyel yağ asidi linoleik asit, A - B6 - B12 - C – E vitaminleri ve çinko, bakır, demir ve selenyum mineralleri yer almaktadır. Pratik olarak bağışıklık, bu besin öğelerinin bir veya birden fazlasının eksikliğinden etkilenebilmektedir.
Kaynaklarıyla Bağıklık Sistemini Güçlendirmeye Yardımcı Vitamin ve Mineraller
A vitamini : A vitamini vücutta depo edilen bir
vitamindir. Bu nedenle yetersizlik belirtileri, uzun süre A vitamini alınmadığında
görülür. Yetersiz ve dengesiz beslenenlerde ve büyümenin hızlı olduğu çocukluk,
gebe ve emziklilik dönemlerinde sorun ortaya çıkar.
Besinlerde A vitamini retinol ve A vitamini ön maddesi
karoten olarak bulunur. A vitamini hayvansal ürünlerde, örneğin balık
karaciğeri yağı, karaciğer, süt yağı ve yumurta sarısında bulunur. Hayvansal
yağlar, A vitamini yanında değişik derecelerde karoten de içerirler. Karotenler
bitkilerde bulunur. A vitamini aktivitesi taşıyan karotenoidlerin en iyi
kaynakları havuç, kayısı ve yeşil yapraklı sebzelerdir
B6 (piridoksin):
Dudak kenarları ve dilde yaralar, huzursuzluk ve hipokromik anemi
denilen kansızlık, çocukluk çağında sık görülen B6 vitamini eksikliklerinden
biridir. Kaynakları Et, karaciğer, böbrek, tahıllar ve kuru baklagillerdir.
B12: Bağışıklık sisteminde, protein metabolizmasında, sinir
sisteminde ve kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımında görevlidir. Sadece
hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.
C Vitamini: Çocukluk çağında yani hızlı büyüme döneminde,
gebelikte ve emziklilikte, ateşli hastalık döneminde ihtiyaç artar. Vücudumuzda
oluşan değişik yara ve yanıkların tedavisinde ihtiyacı 5-10 misli artırmak
gerekmektedir. C vitamininin deposu olmadığı için günde 3 öğün şeklinde
besinlerle birlikte alınmalıdır. Böylece demir yetersizliği anemisinin
önlenmesi de mümkün olur.
Limon,portakal, mandalina gibi turunçgiller, çilek, böğürtlen, kuşburnu,
domates, lahana, patates ile ıspanak, marul, yeşil biber asma yaprağı gibi
yeşil yapraklı sebzeler zengin kaynaklarıdır. Bu besinleri taze olarak
tüketmek, bekletmemek kayıpları önlemek açısından önemlidir.
E vitamini: Antioksidandır, kas ve sinir dokularının
sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Sıvı yağlar, yağlı tohumlar, buğday ve
embriyosu ve koyu yeşil yapraklı sebzeler en iyi kaynaklarıdır. Günlük
yiyeceklerde E vitamini yeterli miktarlarda bulunduğundan normal durumlarda
eksiklik belirtilerine sık rastlanmaz.
Demir: Emilebilirliği yüksek demirin kaynakları etler, daha
az emilebilir olan demir formunun en iyi kaynakları ise yeşil yapraklı
sebzeler, kurubaklagiller, kuruyemişler, yağlı tohumlar, pekmez, kuru meyveler,
bulgur, tam buğday ve çavdar unundan yapılmış ekmektir (C vitamini kaynakları
ile tüketmek, demirin bu daha az emilebilir formunun vücuda kazandırılmasını 3
kata kadar arttırır.)
Çinko (Zn) : Hücresel bağışıklığın oluşumunda etkindir. Et,
karaciğer, yumurta ve deniz ürünleri çinkonun en iyi kaynağıdır. Süt ve
ürünleri, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve tahıllar yeterince çinko
içerirler.
Bakır, demir, selenyum ve çinko gereksinimi günlük 20 mg’ın
altındadır ve bunlara eser elementler denir. Bunlardan günlük alım düzeyleri
belirlenenler sadece demir, çinko, ve selenyumdur.
Kaynakça:
1. Scientific Review: The Role of Nutrients in Immune
Function of Infants and Young Children - Emerging Evidence for Long-chain
Polyunsaturated Fatty Acids
2. The immune system: a target for functional foods? DOI: 10.1079/BJN2002682
3. Vitaminler – Akkan. A. G. - .Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Akılcı İlaç Kullanımı Sempozyumu
4. Vitaminler, mineraller ve sağlığımız
https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%202.pdf
5. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi , Editör, Prof. Dr M.
Emel Alphan Tüfekçi
Yorumlar
Yorum Gönder