Şekerin diyabet nedeni olduğunu biliyorduk, peki ya tuz ?
Diabetologia Dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, erişkin kişilerde tuz tüketiminin tip 2 diyabet ve latent (gizli) otoimmün diyabet gelişme riskindeki artışla bağlantılı olabileceğini öne sürmüştür.
Diabetologia Dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, erişkin kişilerde tuz tüketiminin tip 2 diyabet ve latent (gizli) otoimmün diyabet gelişme riskindeki artışla bağlantılı olabileceğini öne sürmüştür.
Beslenmemizdeki ana
sodyum kaynağı tuzdur. Tuz (sodyum klorür) %40'ı sodyumdan oluşmuştur, bu
demektir ki her 2.5 gram tuz tükettiğimizde 1 gram sodyum almış oluruz. Daha
önceki çalışmalar aşırı tuz tüketimin, insülin direncine direk etkisiyle
ve/veya yüksek tansiyona ve kilo alımına katkısıyla tip 2 diyabet gelişimine yol açabileceğini
göstermiştir.
Latent otoimmün
diyabet (LADA) tip 1 diyabetin bir formudur ve pankreasta insülin üreten
hücrelerin, vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesiyle oluşur.
Normal Tip 1 diyabetin aksine bunda çok yavaş oluşur, bazen yıllar alır.
Yetişkinlikte ortaya çıkmasından dolayı yanlışlıkla tip 2 diyabet teşhisi
konmasına sebep olabilir.
Araştırmacılar,
sodyum alımıyla tip 2 diyabet arasındaki ilişkiyi doğrulamışlar ve yüksek sodyum alımının, özellikle yüksek riskli HLA genotipleri
taşıyanlarda, LADA için bir risk faktörü olabileceğini belirtmişlerdir. Bu bulgular, diyabetin başlangıcında
birincil olarak önlenmesi konusunda önemli etkilere sahip olabileceğini öne sürmektedir.
Araştırmanın
Ayrıntıları
Yapılan
çalışmada LADA ve Tip 2 diyabet için 355 ve 1136 kişi ile kontrol grubu olan
1379 kişi karşılaştırıldı. Kişilerin beslenmesi, anket uygulanarak kaydedildi
ve günlük alınan kalori, besin öğeleri ve sodyum miktarı hesaplandı. Diyabet
riski üzerine genetiğin etkisi de dikkate alındı,
hastalar HLA genotipine göre "yüksek risk" veya "diğeri" olarak ayrıldı.Yaş, cinsiyet, BKİ, sigara, fiziksel aktivite, diyabet öyküsü, alkol, toplam enerji ve potasyum alımı gibi risk
faktörlerinin farklılıkları için ayarlamalar yapıldı.
Çalışma
sonucunda, günde her ekstra 1 gram sodyum alımının (2.5 gr tuza eşdeğer), Tip 2
diyabet gelişme riskini ortalama %43 arttırdığı gösterilmiş. Katılımcıların
sodyum tüketimini 3 gruba ayırdıklarında (düşük 2.4 g,
orta 2.4-3.15 g, yüksek 3.15 g üzerinde), en yüksek tüketim grubunun en düşük tüketim grubuna kıyasla % 58 oranında T2D gelişme riski daha yüksek bulunmuştur.
Bununla
beraber tuz ağırlıkça yalnızca %40 oranında sodyum içermektedir. Dolayısıyla
gerçek tuz tüketimi için düşük tüketim grubu 6.0 gram
ve altı; orta tüketim grubu 6.0-7.9 g; ve yüksek grup günde 7.9 gramın
üzerindedir.
Sodyum
alımının LADA gelişimini üzerine etkisine bakıldığında, günde tüketilen her 1
gram sodyum için %73 artışla ilişkili bulundu. Sodyum alımının "yüksek" (3.15 gr / gün üzeri) olarak sınıflandırıldığı yüksek
riskli HLA genotipleri olan bu LADA hastalarının riski, en düşük tüketen grubun (2.4g / günün
altında) hastalığa yakalanma olasılığından yaklaşık dört kat daha yüksek bulunmuştur.
Yorumlar
Yorum Gönder